Hvad er en kreditvurdering?

Hvad er en kreditvurdering?

Skrevet af: Tina Rose

Ønsker du at låne penge til boligkøb, vil der blive foretaget en kreditvurdering af dig og din økonomi. Kreditvurderingen udarbejdes for, at långiver kan få et overblik over din økonomi og sandsynliggøre, at du kan betale de lånte penge tilbage.

Långiveren vil således bruge kreditvurderingen til at vurdere, hvorvidt de kan tilbyde dig det ønskede lån, og til hvilken rente og på hvilke vilkår, du kan få lov at optage lånet.

Hvad har indflydelse på kreditvurdering?

Når der foretages en kreditvurdering af dig, vil der blive kigget bredt på din økonomi, og kreditvurderingen indeholder derfor flere forskellige informationer, herunder:

  • Indkomst
  • Faste udgifter
  • Rådighedsbeløb
  • Eksisterende gæld
  • Antal hjemmeboende børn
  • Om du er registreret i RKI
  • Restancegæld

 

Har du fået afslag på at låne i banken, kan pantebrevslån også kaldet ejendomskreditlån hos Jysk Ejendomskreditselskab være løsningen. Vi står ikke overfor helt de samme krav, og kasser og rammer som almindelige banker, og derfor kan vi tilbyde fordelagtige ejendomskreditlån til dig, der ellers har fået nej hos banken. Du er altid velkommen til at skrive eller ringe til os, hvis du ønsker at optage lån uden om banken til bolig eller lignende, eller hvis du har spørgsmål til det ejendomskreditlån, vi eventuelt kan tilbyde dig. Vi ser muligheder i stedet for begrænsninger og har over 25 års erfaring.

Hvad vil det sige at være kreditværdig?

Kreditværdighed beskriver din evne til at tilbagetale et lån eller en kredit. Når du får en positiv kreditvurdering, vurderer låneudbyderen, at du med stor sandsynlighed er i stand til at tilbagebetale dit lån. Omvendt betyder en negativ kreditvurdering, at låneudbyderen vurderer, at det vil være risikofyldt at give dig et lån, da du i din økonomiske situation vil have svært ved at tilbagebetale lånet. 

Kreditgiver ønsker ikke at sætte dig i en økonomisk klemme ved at give dig et lån, som de ikke kan sandsynliggøre, at du kan tilbagebetale.

Hvordan får jeg en god kreditværdighed?

Ønsker du at styrke din kreditvurdering og dermed få et billigere og mere fordelagtigt lån, er der flere ting, du selv kan gøre. Først og fremmest er det vigtigt, at man betaler sine nuværende ydelser/regninger til tiden. Det er også altid en god ide, at have en fornuftig opsparing inden man køber hus, da det giver en god ballast. Hvis i er 2 til at hæfte for lånet, vil begges indkomst kunne medregnes, hvilket forbedre rådighedsbeløbet.

Hvis du har restancegæld, er det en god ide, at du får den afviklet og eventuelt også kommer ud af RKI, der er en liste over dårlige betalere, og som derfor med stor sandsynlighed boner ud i en dårlig kreditvurdering.