10 gode forslag til økonomisk førstehjælp

1. Budget

Gennemgå dit privatbudget med en tættekam. Er der nogle udgifter, der kan reduceres. Den store TV pakke med programmer du aldrig ser, medlemskaber du aldrig bruger, forsikringer der måske kan tegnes billigere, eller små lån der kan lægges sammen til et samlet lån.

2. Omprioritering

Måske er det tid til at omprioritere dine realkreditlån til en lavere rente eller en længere løbetid, eller måske er det muligt at udnytte din friværdi i ejendommen til at indfri andre og dyrere gældsposter.

3. Afdragsfrihed:

En anden vej til privatøkonomisk hjælp er muligheden for afdragsfrihed. Så hvis du bliver presset af høje energipriser m.m. kan det være du skal undersøge muligheden for et afdragsfrit lån igennem kreditforeningen. 

4. Tøjbudget:

Flere og flere er begyndt at købe genbrugstøj, ligesom der er gået mode i at bytte tøj. Her kan man både spare mange penge samtidig med at man tilgodeser bæredygtigheden.

5. Madbudget:

Man kan vælge at købe de råvarer som er kendetegnet for årstiden. Det passer godt ind i en varieret kostplan og bringer omgående førstehjælp til dit madbudget. Hvis man samtidig skærer ned for sit kødforbrug tilgodeser man både pengepungen, sundheden og miljøet. Køb mest muligt i discountbutikkerne, og gå på jagt efter tilbud.

6. Køkkenhave

Hvis du har mulighed for det, kan du vælge at dyrke dine egne kartofler og grøntsager i større mængder.

7. Spar på forbruget:

Opvarm kun de rum, du bruger. Luk døren ind til de andre rum. Sæt evt. gang i energibesparende investeringer såsom isolering, nye vinduer, nye døre, varmepumpe, jordvarme, solceller, termostater eller lign. Skru temperaturen ned til 20 grader og benyt hjemmesko og evt. en varm trøje. Spar på de varme brusebade og husk at lukke for vandet mens du sæber dig ind og børster tænder. Følg dit forbrug og lad det være synligt for hele familien, så kan der ligefrem gå sport i at reducere forbruget. Hvis alle er opmærksomme på at lukke døren, afkorte brusebadet og slukke lyset, så falder forbruget mærkbart.

8. Transport

Der er flere og flere husstande med 2 biler eller flere. Måske er tiden inde til at se, om I kan undvære den ene bil og benytte offentligt transport eller eventuelt tilmelde Jer en deleordning for også at fremme deleøkonomien og bæredygtigheden. Måske var det også muligt at tage cyklen eller gå, så kan I ovenikøbet spare den månedlige udgift til fitness centret.

 

9. Feriebudget

Noget af det letteste at skære i når krisen kradser er feriebudgettet. Måske er det ikke nødvendigt med flyveturen sydpå, der er også rigtig mange skønne steder i Danmark. Det er også langt bedre for bæredygtigheden og miljøet. Et utal af kunder er kommet retur med skønne beretninger fra ferieoplevelser i Danmark i de sidste par år, hvor vi har været afskåret fra at tage sydpå grundet Corona.

10. Pensionsopsparing

Økonomisk førstehjælp kan også komme af at optimere i forhold til den skat du betaler. Hvis du har penge til overs som du kan undvære til du går på pension, kan du vælge at indbetale dem på din pensionsopsparing for at nedbringe det beløb, som du eventuelt skal betale i topskat.

Er du interesseret i at vide mere? Læs også vores blogindindlæg om: