Friværdi

Bliv klogere på friværdien i boligen

Når du optager et boliglån og begynder at betale af på lånet, skabes der gradvist friværdi i din bolig. Friværdien repræsenterer den værdi, du reelt ejer af boligen efter at have afbetalt på lånet.

Friværdien i din bolig vokser i takt med, at restgælden bliver mindre. Det betyder, at jo mere du afbetaler på lånet, desto større bliver din friværdi. For at beregne friværdien kan du anvende et simpelt regnestykke, der giver dig en hurtig og nem indikation af, hvor stor friværdien er i din bolig.

Ved at trække restgælden fra den oprindelige lånesum kan du finde ud af, hvor meget du allerede har afbetalt, og dermed den tilsvarende friværdi. Denne beregning er en god måde at få en oversigt over din økonomiske position i forhold til boligen og kan være nyttig, når du overvejer forskellige økonomiske muligheder såsom låneoptagelse baseret på friværdien.

 

Beregn friværdien i din bolig

For at beregne friværdien helt præcist er det faktisk ikke nok, bare at trække restgælden fra startgælden (og dermed udregne, hvor meget der er afbetalt). Dette skyldes, at friværdien også er afhængig af din boligs nuværende værdi. Regnestykket for beregning af friværdi ser derfor således her ud:

Nuværende værdi på bolig - restgælden = friværdi

Er din bolig steget i værdi siden købet, vil friværdien altså være større, da man da trækker restgælden fra et større beløb end ellers.

Det er muligt at optage lån i friværdien, og grundet regnestykket ovenover, vælger mange at bruge lånet på forbedringer der kan øge boligens nuværende værdi. Lånet kan dog også bruges på større forbrugsgoder, eller på afbetaling af anden gæld.

Lån i friværdien. Det kan betale sig

Et af de billigste lån som du kan tage, er et lån i din boligs friværdi. Når du har optaget et boliglån og starter med at afdrage på det, begynder friværdien at stige. Det skyldes, at friværdien er det beløb du har, når du har trukket restgælden fra husets nuværende pris. Friværdien kan være højere end det beløb som du har betalt af, da husets værdi kan være steget.

Det vil altså sige, at jo længere fremme du er i afdragsprocessen, jo større lån i friværdien vil du kunne optage. Långiveren tager, på samme måde som et pantebrevslån til køb af ejendom, pant i boligen, hvilket gør et lån i friværdien til et af de billigste lån.

Friværdislån til rejsen, gældsomlægningen eller nye terrasse

Ud fra beregning af friværdien i din bolig er det nemt at finde ud af, hvor meget mam kan optage i friværdislån. Med et lån i friværdien er det helt op til en selv, hvad man vælger at bruge sit lån på. Man kan vælge at bruge lånet på større forbrugsgoder som ferier eller en ny bil, og på den måde giver lånet økonomisk adgang til det, man måske har stået og manglet længe, men som man ikke har haft økonomisk råderum til.

Man kan også bruge beløbet på at omlægge anden gæld. Dette er især nyttigt, hvis omtalte gæld har højere rente eller kortere løbetid tilbage. Det kan give frisk luft i økonomien, og betyde en ikke uvæsentligt ydelsesbesparelse hver måned.

Sidst, men bestemt ikke mindst, kan det være en fordel at bruge lånet i friværdien til at investere i selvsamme bolig, man tager lånet i. En renovering, tilbygning eller lignende vil øge boligens pris. Dette vil bestemt komme til fordel hvis boligen en dag skal sælges, ligesom det vil forhøje friværdien til eventuelle senere lån.

I sidste ende er det kun en selv som vælger, hvad lånet skal bruges på. Et til i friværdi bringer mange muligheder med sig.

Find den bedste løsning på dit friværdislån hos Jysk Ejendomskreditselskab

Måske står du og trænger til drømmerejsen. Det kan også være, at ideen om udestuen trænger til at blive virkeliggjort. Uanset hvad formålet er, står Jysk Ejendomskreditselskab A/S klar til at hjælpe dig med at finde den bedste løsning.

Det rigtige lån skal være så billigt og nemt som muligt, og ikke holde noget skjult for dig. 

Vi tilbyder derfor fordelagtige og gennemsigtige muligheder for lån i friværdi, hvor du kan vælge imellem fast eller variabel rente, alt efter dine behov og din økonomi. På den måde får du et lån, som er tilpasset lige netop dig.

Står du med en drøm som snart ikke kan vente mere, så tag kontakt til os, og få et gratis og uforpligtende tilbud på dit friværdislån.

Få hjælp til lån i friværdien

Har du spørgsmål, eller ønsker du at optage et tillægslån i din bolig, kan du kontakte Jysk Ejendomskreditselskab A/S. Vi står altid klar til at svare på dine spørgsmål eller komme med et uforpligtende tilbud på et lån i friværdien til dig.

Ofte stillede spørgsmål om friværdi

Hvad er friværdi?

Friværdi er en betegnelse for den sum penge, du vil stå tilbage med, hvis du sælger din bolig i dag. Når du låner penge til en bolig, vil du typisk efterfølgende begynde at afdrage på lånet, og så vil der opstå friværdi på boligen. 

Det vil sige, at friværdien er den del af boligen, du nu selv ejer, da du har betalt denne del af på det ejendomskreditlån eller anden type lån, du tog, da du købte boligen. Det kan også ske, at du har lagt en større udbetaling i forbindelse med købet eller at ejendommen er steget væsentligt i værdi, siden du købte den, hvilket betyder, at der er en større friværdi.

Hvor meget friværdi har jeg?

Vil du finde ud af, hvor meget du har i din bolig, er det ikke nok bare at trække den resterende gæld fra den gæld, du startede med at have, da du optog boliglånet. På den måde regner du kun ud, hvor meget du har betalt af på gælden, men friværdien afhænger også af din boligs nuværende værdi, som kan være enten faldet eller steget. For at regne friværdien ud skal du derfor trække restgælden fra den nuværende værdi på din bolig, og så vil du finde ud af hvor meget friværdi, du har. Vi har lavet en simpel formel til beregning af friværdien.

Hvad koster det at låne i friværdien?

Lån i friværdien er en fordelagtig måde at optage lån på, da det oftest kan gøres relativt billigt sammenlignet med andre typer lån. Det skyldes, at der tinglyses pant i din bolig, hvilket betyder, at det for långiveren ikke er lige så risikabelt at låne dig penge.

For at estimere prisen på lån i friværdien, skal der både tages højde for renter, kurstab samt et mindre etableringsgebyr.

På et ejendomskreditlån kan du vælge mellem fast rente, som p.t. er fra 7,00 % p.a., og variabel rente, som p.t. ligger fra 5,4 % p.a.

Vil du have overblik over, hvad det koster at låne, kan du bruge vores låneberegner. Ønsker du eksempelvis at låne 500.000,- med en løbetid på 15 år samt en årlig fast rente på 7,00 %, vil den anslåede månedlige brutto ydelse være kr. 4.838,17 kroner.

Hvad kan man bruge friværdi til?

En anden stor fordel ved at låne i friværdien er, at det er fuldstændig op til dig, hvad du ønsker at bruge de lånte penge til, og det er derfor et lån, som åbner op for et væld af muligheder. Du kan eksempelvis bruge lån i friværdien til forbrugsgoder, rejser eller lignende, hvis der er noget, du går og drømmer om. Mange bruger også lån i friværdien til at omlægge anden gæld, hvis man eksempelvis står med gæld, som har højere rente eller kortere løbetid. Den månedlige ydelse kan dermed reduceres væsentligt. Derudover kan lån i friværdi også bruges til at investere i din bolig via ombygning, tilbygning eller renovering.

Hvordan låner man i friværdien?

Ønsker du at belåne friværdien og optage et pantebrev i ejendommen, er der blot få trin, du skal igennem. Først skal du sende os en ansøgning ved at udfylde vores låneformular med personlige oplysninger og medsende de nævnte bilag. Herefter vil du blive kreditvurderet og forhåbentligt modtage et uforpligtende tilbud. Er tilbuddet noget for dig, skal du godkende og underskrive lånedokumenterne, hvorefter dit lån vil blive udbetalt indenfor få dage.