Hvad er friværdi?

Hvad er friværdi?

Friværdi er en betegnelse for den sum penge, du vil stå tilbage med, hvis du sælger din bolig i dag. Når du låner penge til en bolig, vil du typisk efterfølgende begynde at afdrage på lånet, og så vil der opstå friværdi på boligen. 

Det vil sige, at friværdien er den del af boligen, du nu selv ejer, da du har betalt denne del af på det ejendomskreditlån eller anden type lån, du tog, da du købte boligen. Det kan også ske, at du har lagt en større udbetaling i forbindelse med købet eller at ejendommen er steget væsentligt i værdi, siden du købte den, hvilket betyder, at der er en større friværdi.

Hvor meget friværdi har jeg?

Vil du finde ud af, hvor meget  du har i din bolig, er det ikke nok bare at trække den resterende gæld fra den gæld, du startede med at have, da du optog boliglånet. På den måde regner du kun ud, hvor meget du har betalt af på gælden, men friværdien afhænger også af din boligs nuværende værdi, som kan være enten faldet eller steget. For at regne friværdien ud skal du derfor trække restgælden fra den nuværende værdi på din bolig, og så vil du finde ud af hvor meget friværdi, du har. Vi har lavet en simpel formel til beregning af friværdien.

Hvad koster det at låne i friværdien?

Lån i friværdien er en fordelagtig måde at optage lån på, da det oftest kan gøres relativt billigt sammenlignet med andre typer lån. Det skyldes, at der tinglyses pant i din bolig, hvilket betyder, at det for långiveren ikke er lige så risikabelt at låne dig penge.

For at estimere prisen på lån i friværdien, skal der både tages højde for renter, kurstab samt et mindre etableringsgebyr.

 

På et ejendomskreditlån kan du vælge mellem fast rente, som p.t. er fra 7,00 % p.a., og variabel rente, som p.t. ligger fra 5,4 % p.a.

Vil du have overblik over, hvad det koster at låne, kan du bruge vores låneberegner. Ønsker du eksempelvis at låne 500.000,- med en løbetid på 15 år samt en årlig fast rente på 7,00 %, vil den anslåede månedlige brutto ydelse være kr. 4.838,17 kroner.

Hvad kan man bruge friværdi til?

En anden stor fordel ved at låne i friværdien er, at det er fuldstændig op til dig, hvad du ønsker at bruge de lånte penge til, og det er derfor et lån, som åbner op for et væld af muligheder. Du kan eksempelvis bruge lån i friværdien til forbrugsgoder, rejser eller lignende, hvis der er noget, du går og drømmer om. Mange bruger også lån i friværdien til at omlægge anden gæld, hvis man eksempelvis står med gæld, som har højere rente eller kortere løbetid. Den månedlige ydelse kan dermed reduceres væsentligt. Derudover kan lån i friværdi også bruges til at investere i din bolig via ombygning, tilbygning eller renovering.

Hvordan låner man i friværdien?

Ønsker du at belåne friværdien og optage et pantebrev i ejendommen, er der blot få trin, du skal igennem. Først skal du sende os en ansøgning ved at udfylde vores låneformular med personlige oplysninger og medsende de nævnte bilag. Herefter vil du blive kreditvurderet og forhåbentligt modtage et uforpligtende tilbud. Er tilbuddet noget for dig, skal du godkende og underskrive lånedokumenterne, hvorefter dit lån vil blive udbetalt indenfor få dage.

Få hjælp til lån i friværdien

Har du spørgsmål, eller ønsker du at optage et tillægslån i din bolig, kan du kontakte Jysk Ejendomskreditselskab. Vi står altid klar til at svare på dine spørgsmål eller komme med et uforpligtende tilbud på et lån i friværdien til dig.